
جیمز وب نام تلسکوپی است که چهارم دیماه سال گذشته به فضا پرتاب شد و اهداف جذابی برای آن تعریف شد.
تلسکوپ فضایی جیمزوب در سالهای اخیر به شدت مورد توجه علاقهمندان به علم نجوم و مسائل فضایی قرار گرفته است. این تلسکوپ وظیفه رساندن اخبار از گذشته کیهان و بررسی چگونگی تشکیل آن را برعهده دارد و همین دلیل بزرگ موجب شهرت آن شد. تلسکوپ فضایی جیمزوب از تکنولوژی بسیار قدرتمندی بهره میبرد و به دلیل اینکه فاصله این تلسکوپ در فضا بسیار دور است، امکان تعمیر مجدد آن وجود ندارد که همین مسئله موجب تأخیر در پرتاب پروژه شد، اما حدود شش ماه پیش و پس از ۱۴ سال بالاخره تلسکوپ فضایی جیمز وب پرتاب شد و اکنون نخستین تصاویر آن در دست انتشار است.
جیمز وب چیست؟
جیمزوب یک تلسکوپ فضایی است که عمدتاً برای مطالعه اخترشناسی فروسرخ طراحی شده است؛ این تلسکوپ قدرتمندترین تلسکوپی است که تاکنون به فضا پرتاب شده و وضوح و حساسیت مادون قرمز آن نسبت به سایر تلسکوپهای مشابه بسیار بهتر است. ویژگی و تکنولوژی که تلسکوپ فضایی جیمزوب دارد، این امکان را به تلسکوپ میدهد تا اجرامی که فاصله بسیار دوری دارد را نیز مشاهده و مورد بررسی قرار دهد.
تاریخچه ساخت تلسکوپ جیمز وب
تلسکوپ فضایی جیمزوب به عنوان اولویت شماره یک ناسا شناخته میشود، برای ساخت این تلسکوپ حدود ۴۰ میلیارد دلار هزینه شده و نزدیک به ۱۴ کشور و ۲۹ ایالت نیز در ساخت آن نقش داشتهاند. در سال ۱۹۹۶ ساخت این تلسکوپ آغاز شد، اما به دلایل مختلفی پرتاب آن به تأخیر افتاد که این موضوع باعث اعمال تغییراتی در آن و بهروز شدن تلسکوپ شد.
در سال ۲۰۱۸ قرار بود این تلسکوپ به فضا پرتاب شود، اما یکی از قسمتهای محافظ خورشیدی دچار مشکل شد و پس از آن با شیوع ویروس کرونا روبهرو شدیم و تقریباً پرتاب آن سه سال به تأخیر افتاد.
دلیل تأخیرهای بسیار پرتاب تلسکوپ جیمز وب چه بود؟
چالش پیشروی تلسکوپ جیمزوب که یکی از اصلیترین دلایل تأخیر در ارسال آن به فضا محسوب میشد، فاصله بسیار آن از سطح زمین است که به دلیل همین فاصله دیگر امکان تعمیر آن وجود ندارد؛ به همین دلیل باید تمام سیستمها و هر هفت هزار بخش آن کار خود را به درستی انجام دهد و بررسی آن باید به صورت مرتب انجام میشد تا از هرگونه مشکل کوچک در این موارد جلوگیری شود.
اهداف تلسکوپ جیمز وب
ناسا روز جمعه _هفدهم تیرماه ۱۴۰۱_ فهرستی از اهداف تلسکوپ فضایی جیمزوب معرفی کرد که در ادامه لیست این اهداف را مشاهده میکنید:
- سحابی شاهتخته یا کارینا
- سیاره فراخورشیدی WASP 96b
- سحابی حلقه جنوبی
- پنجقلوی استفان
- خوشه کهکشانی SMACS 0273
